YKS NASIL ÇALIŞILMALI?

YKS, ÖSYM tarafından yapılan ve üniversiteye gitmek için girmeniz gereken bir sınavdır. Lise son sınıf öğrencilerinin girdiği sınavların başında yer almaktadır. Sınav toplam olarak 3 testten oluşmaktadır. Bunlar TYT, AYT ve YDT’dir. YDT yabancı dil testidir. Buna herkes girmemektedir. Sadece lisede dil okuyan adaylar bu sınava girmektedir. Sayısal ve sözel adayların TYT ve AYT’ye girmesi yeterli olmaktadır. Tabii ki bu sınav birçok öğrenci için önemlidir. Bu noktada adayların en çok sorduğu soru YKS nasıl çalışılmalıdır sorusu olmaktadır.

AYT ve TYT Nedir?

AYT alan yeterlilik testidir. YKS sınavının ikinci kısmını oluşturmaktadır. Adından da anlayabileceğiniz üzere TYT sınav barajını geçmiş öğrencilerin gireceği sınavdır. TYT’nin baraj puanı 180’dir. Bu puanı geçmediğiniz sürece TYT sınavına girmeniz mümkün olmayacaktır. TYT ise temel yeterlilik testidir. Tüm öğrencilerin girmesi gereken sınavdır. İki yıllık bazı bölümler TYT puanı ile alım yapmaktadır. TYT, YKS sınavının ilk sınavı olmaktadır. Bu sınavdan başarılı olmanız durumunda alan yeterlilik testine girebilir ve daha iyi bir üniversiteye gitmek için çabalayabilirsiniz. Bu kadar çok ders olmasından dolayı adaylar tarafından sıklıkla YKS nasıl çalışılmalıdır sorusunu sormaktadır.

YKS’de Hangi Konular Bulunur?

YKS yukarıda da belirtiğimiz gibi AYT ve TYT sınavlarından oluşmaktadır. Her iki derste de bütün derslerden soru gelmektedir. Konu olarak bakacak olursak neredeyse tüm konulardan soru yer almaktadır. Bu bağlamda;

  • Matematik kısmında en çok soru problemlerden ve geometriden gelmektedir. Bunun yanında mantık, türev ve integral de en çok soru gelen alanlardan olmaktadır.
  • Kimya da en çok soru organik kimya kısmından gelmektedir. Bunun dışında gazlar, sıvılar, katılar, kimya ve elektrik gibi konulardan da soru sorulmaktadır.
  • Fizikte her konudan soru gelmektedir. Fizik alanında soruların yoğunlaştığı bir konu bulunmamaktadır. Her konudan neredeyse bir soru sorulmaktadır.
  • Biyoloji de en çok soru sistemler kısmından gelmektedir. Bunun dışında bitki biyolojisi ve fotosentez konularından da sorular sıklıkla gelmektedir.
  • Türkçede tabii ki sözcükte anlam, cümlede anlam ve paragrafta anlam sorularından en çok soru gelmektedir. Bunun dışında divan edebiyatı, halk edebiyatı ve cumhuriyet dönemi edebiyatından da sıklıkla soru gelmektedir.
  • Tarih yine soruların eşit olarak dağıldığı alanlardan birisi olmaktadır. Bu noktada Millî mücadele ve beylikten Osmanlı devletine kısımlarından en fazla soru gelmektedir.
  • Coğrafya kısmında en çok soru gelen iki alan ekosistem, bölgeler ve ülkeler olmaktadır. Bu iki üniteden çok fazla soru gelmektedir. Bunlar dışındaki konulardan ortalama olarak birer soru sorulmaktadır.

YKS’ye Nasıl Çalışır?

Gelelim asıl sorumuza yani YKS nasıl çalışılır sorusuna. YKS’ye çalışmadan önce ilk olarak hangi konuları bilip bilmediğiniz belirlemeniz gerekir. Bunun için her dersten ilk olarak bir tane deneme çözmenizi öneririz. Denemeler sonucunda en çok yanlış yaptığınız konuları belirlemelisiniz. Sonrasında;

  • Tam olarak bilmediğiniz konulara öncelik vererek çalışmaya başlamalısınız. İlk olarak konu anlatım kitapları veya internet üzerinde yer alan konu anlatım videoları ile bu konulardaki eksiklerinizi gidermelisiniz.
  • Sonrasında her konu bitiminde o konu ile ilgili testler çözmelisiniz. Testlerden yanlış yaptığınız kısımlara tekrar çalışmanız gerekir.
  • Tüm konuları tamamladıktan sonra bol bol deneme çözmeniz gerekir. Denemeleri süre tutarak çözmeniz faydanıza olacaktır. Bunun yanında denemeler sizlere ne durumda olduğunuzu gösteren en güzel soru kitaplarıdır. Tüm konuları tamamladıktan sonra bulabildiğiniz tüm denemeleri çözmeniz gerekir.

Kaynak: "https://egitimpusulam.com/yks-nasil-calisilmalidir/"

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YKS Nasıl Çalışılmalıdır?

Eğitim Pusulam - Eğitim Hayatınızın Pusulası